Aplega al Botànic Escorces, d’Antonio Cebrián

València, 01/02/2010
Ja està oberta al Botànic de València l´expossició Escorces, amb obra d’Antonio Cebrián Gimeno, una nova exposició que tracta de que no es perga el vincle d’unió entre l’art i la natura. La mostra, que consta de 34 olis i aquarel·les, ompli l’espai de l’Estufa Freda amb quadres quasi abstractes  però que reflecteixen allò més íntim d’un arbre, el pas del temps sobre la seua coberta.

Sureres, acàcies, eucaliptus i savines, es mesclen amb altres obres que sorprenen pels colors que afegeixen a les escorces els líquens. A més, també els arbres del Botànic han servit de model al pintor, així, per al cartell de la mostra s’ha triat l’obra que fa referència al lledoner, Celtis australis, que dóna la benvinguda a l’entrada del Jardí i marca l’arquitectura de l’edifici d’investigació, construït el 2000.

“En contemplar el tronc de l’arbre, fent abstracció en el conjunt, vaig veure en les seues escorces un paisatge de formes, colors, textures que, amb la seua bellesa, em mostraven el drama del creixement, de la vida i de la mort, el trànsit de les arrels a la copa”, ens explica Cebrián.

Però trobem altres paraules per al conjunt d’obra que podrem contemplar al Botànic. “Las cortezas conservan las irregulares estrías verticales de su crecimiento y, también, agujeros de distintos tamaños por los que se asomaron antes las ramas al entorno y que ahora se aprestan, con curiosidad contenida hasta ese momento de su propia decadencia, a contemplar el paisaje exterior”,  va escriure el professor del politècnic José L. Santos Lucas per al conjunt dels quadres d’escorces de Cebrián.

L’autor (València, 1928), tot i haver estudiat a l’antiga Escola Industrial de la ciutat, sempre ha trobat espai al seu dia a dia per plasmar amb la pintura aquelles coses que li han despertat interès a la seua vida quotidiana. Després d’haver exposat a diferents galeries, cases de cultura i espais com el Col·legi d’Arquitectes o el Centre Excursionista, la seua exposició més recent ha estat Paisajes Urbanos, el 2003, a la Universitat Politècnica de València.

En aquesta mostra, Cebrián es veié sorprès per un interès en l’entorn urbà que l’envoltava i es dedica a plasmar-lo. Tot i això, no hi pintà només façanes o racons quotidians, també enderrocs, esquelets d’antigues vivendes, i sobretot esquerdes, mínims fragments de paret, cicatrius d’altres temps que ens recorden a l’abstracció que ha fet amb els troncs dels arbres per a l’exposició que ara recollim al Botànic.

Es podrà visitar fins el 21 de març a l’Estufa Freda, i l’entrada és gratuïta per als visitants del Jardí. L’horari és de dimarts de diumenge de 10 a 14h i de 16 a 18h. En cap de setmana s’obri una hora més tard i el mes de març l’horari s’amplia fins les 19h.

Print Friendly, PDF & Email
Share