Edicions del Bullent presenta “Un país al desert” i “La maledicció del Graal càtar”

València, 14/05/2010
Pilar Puchades, directora de la col•lecció, i Marc Candela han presentat dos de les novetats d’Edicions del Bullent, amb l’assistència dels autors respectius, Francisco Collado i Joan Pla.

“Un país al desert” és un relat que permet el lector juvenil entendre el conflicte que es viu al Sahara Occidental des de la descolonització espanyola. Dins la col•lecció “Claus per a entendre el món” d’aquesta editorial, Francisco Collado Cerveró, un bibliotecari que va estudiar història i que ja ha publicat un altre llibre sobre el moviment okupa a la ciutat de València, pretén, amb aquest relat, donar visibilitat i alertar els més joves de la nostra societat de les injustícies envers un poble oblidat i castigat com el sahrauí. “Un país al desert” conta la història de Zag, un xiquet sahrauí, acollit per una família valenciana, la de Miquel, per a passar un parell de mesos. Zag es troba un món amb un paisatge i uns costums completament diferents a la seua vida en el desert. Seran Miquel i els seus amics els que descobriran la realitat sobre el poble sahrauí: un poble dividit, una part del qual està sotmés a una terrible invasió militar i una altra part arraconat a l’hamada, la zona més àrida del desert, on sobreviuen en camps de refugiats gràcies a una minsa ajuda internacional. Com ja passa a la realitat, les famílies que acullen joves i refugiats, ni que siga temporalment, veuran com han anat passant els anys i la situació dels sahrauís s’ha fet cada vegada més desesperant a causa de l’hipocresia que alguns anomenen diplomàcia.

Joan Pla (Artana, 1942) va guanyar el 29 premi de narrativa juvenil Enric Valor amb “La maledicció del Graal càtar”. Aquest narrador, que ha exercit com a professor fins a la seua jubilació, narra la història de Maria, “una jove que no s’hi sent còmoda a sa casa. Angoixada pels típics conflictes familiars amb els pares i un germà drogoaddicte, fuig a Carcassona on viu Charles, un jove al qui va conèixer en un viatge d’intercanvi estudiantil. Amb ella s’emporta una estranya medalla que du encastada una excepcional margada. M. Brouart reconeix la joia i comença una trepidant persecució per aconseguir el Graal càtar, sobre el qual pesa una greu maledicció”. Joan Pla ha publicat en Edicions del Bullent, entre altres, “El secret de Hassan, el morisc”, “L’ordinador màgic”, “Tots els crims d’Eva” i “El crim del mas Maleït”. El jurat de la 29 edició del premi Enric Valor de narrativa juvenil l’integraven Xavier Bertran, Marc Candela, Iolanda Marco, Francesc Rodrigo i Núria Sendra.

Print Friendly, PDF & Email
Share